luni, 14 noiembrie 2011

Shhh…..silence



Mi-a plăcut foarte mult ceea ce a zis Angi într-un comentariu : “ puterea sau sănătatea noastră vine mai mult din interior spre exterior și mai puțin invers”. Și zilele acestea aceste cuvinte nu mi-au dat pace. Mi-am dat seama ca rețetele cu hrana vie nu sunt îndeajuns așa că de astazi voi inaugura o noua rubrica care să țină mai mult de interiorul nostru. Am înțeles de-a lungul timpului că oricâte sucuri verzi, smoothiuri, fructe, legume,oricâtă mâncare bio, netratată termic am consuma dacă în interiorul nostru nu este “liniște”, dacă nu te iubești și te accepți așa cum ești, dacă nu reușești să apreciezi viața și să te bucuri de ea, dacă zâmbetul unui copil nu te face să zâmbești înapoi, dacă te gândești doar la ratele pe care le ai de plătit la bancă, etc, totul e DEGEABA. În interiorul organismului tot se va crea aciditate și aciditatea conduce la boală oricât de multe alimente alcaline am consuma și oricât de bio ar fi acestea.
Astăzi m-am oprit asupra unui text din Antony deMello din cartea lui “Instrucțiuni de zbor pentru vulturi si pui”. Vorbește despre liniște. În ziua de azi trăim într-o lume gălăgioasă în care toată lumea dă muzica mai tare, acasă, în mașină, sau  televizorul merge în continuu, chiar dacă nu ne uităm la el,dar să fie cineva acolo care să vorbească, să facă zgomot, pentru că ne e frică să stăm singuri, fără o “companie” virtuală și în liniște.

Ce este liniștea?
În Orient un mare rege s-a dus dus în vizită la un maestru și i-a spus : “Sunt un om foarte ocupat. Ai putea să îmi spui cum sa ajung la uniune cu Dumnezeu ? Răspunde-mi te rog printr-o singură frază!”Și maestrul i-a zis: “Îți voi răspunde cu un singur cuvânt!”.“Care?” l-a întrebat regele. Maestrul i-a răspuns. “Liniștea”.“Și cum pot să ajung la liniște?”  a întrebat regele. “Prin meditație.” În Orient a medita înseamnă a nu gândi, mai presus de  gând. Atunci regele l-a întrebat din nou: “Și ce este meditația ?” Maestru i-a răspuns: “Liniște.” “Cum pot să ajung la liniște? ” “Prin meditație.” “Și ce e meditația?” ”Liniște.”
Liniștea înseamnă a merge mai departe de cuvinte și gânduri. Ce este greșit cu cuvintele și gândurile?Sunt limitate.
Dumnezeu nu este cum spunem noi că este: nu e nimic din ceea ce noi ne imaginăm sau gândim noi că ar fi. Asta este greșit cu cuvintele și gândurile. Marea majoritate a oamenilor rămâne prizonieră imaginilor pe care și le-a creat despre Dumnezeu. Acesta este obstacolul principal în calea de a-L întâlni pe Dumnezeu. V-ar plăcea să ajungeți la liniștea de care vorbesc?
Primul pas este să înțelegi. Ce? Să înțelegi că Dumnezeu nu are nimic de a face cu ideea pe care o avem noi despre el.
În India (n.tr. Antony de Mello este originar de acolo) există mulți trandafiri. Să presupunem că eu nu am simțit niciodată în viața mea parfumul unui tradafir. Vă întreb cum este parfumul unui trandafir. A-ți putea să îl descrieți?
Dacă nu putem să descriem un lucru atât de simplu cum am putea să descriem ce este Dumnezeu?Toate cuvintele sunt inadecvate. Dumnezeu transcende totul. Asta e greșit cu cuvintele.
Toma d’Aquino spunea: Despre Dumnezeu se poate spune cu certitudine doar că nu știm ceea ce e ;de fapt știm ceea ce nu e.
Liniștea este primul pas de a ajunge la Dumnezeu și de a înțelege că ideile pe care ni le-am făcut despre El sunt inadecvate.

Și închei cu o mică povestioară spusă tot de Antony de Mello:

Un bătrân obișnuia să stea nemișcat timp de mai multe ore în fundul bisericii. Într-o zi un preot l-a întrebat despre ce îî vorbește lui Dumnezeu.
-Dumnezeu nu vorbește. El doar ascultă, a venit răspunsul bătrânului.
-În cazul acesta, despre ce îi vorbești tu?
Nici eu nu vorbesc. Nu fac decât să ascult.

2 comentarii:

  1. Saru'mana Sakura! Ceea ce mi-ai spus mi-a insuflat si mi-a dat curajul necesar ca sa republic postarea!Si de acum or sa tot vina articole pe tema asta. Eu sunt intr-o continua crestere si imi dau seama cat de "mica" sunt si cate mai am de invatat!O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa cresti mare mare si sanatoasa iubito!!
    E fain ca esti constienta de procesul in care esti. iti doresc sa te bucuri cu adevarat de ceea ce esti.
    Eu atunci cand nu am rezultatele care le-am asteptat, imi zic ca sunt o opera in devenire :)

    RăspundețiȘtergere