miercuri, 2 noiembrie 2011

Pătrunjelul - sursă de vitamina B12


În urma cu apoximativ un an și jumătate am renunțat să mai consum carne. În tot acest timp am cedat de câteva ori. Asta se întâmpla la început când încă nu eram destul de informată și nu eram foarte sigură pe mine că ceea ce fac este bine. Între timp am mai pus mâna pe niște cărți (Studiul China e una dintre ele) și m-am mai documentat. Nu degeaba se zice: Knowledge is power!
Recunosc că singura mea frică era cea legată de vitamina B12. Acesta era singurul impediment care mă împiedica la a renunța complet la a o mai consuma. Și mă bucur că am reușit să trec peste această piedică și să las deoparte carnea. Și ca o paranteză: nu numai că am renunțat eu complet la carne dar și soțul meu a fost influențat (nu forțat a se reține ci prin puterea exemplului ) și de 3 luni are o dieta vegetariana cu ouă și brânză de capră. Laptele de vacă a fost înlocuit de un an de zile de laptele de migdale și nuci.
Revenind la problematica vitamina B12. Pentru mine clar nu mai reprezintă o problemă și cred că în curând va fi o problemă pentru industria alimentară deoarce nu vor mai avea argumente ca să convingă lumea să consume carne.
E curios cum ne preocupăm noi de această vitamină și nu ținem cont de  ceea ce băgăm în gură (mâncare procesată, iradiată, pasteurizată, cu adaos de conservați, potențiatori de aromă etc.) dar e important dacă ne luam vitamina B12 din carne. În plus nu ținem cont de celălalte vitamine și de tot ceea ce ține de un stil de viață sănătos: mișcare, stat la soare, gândurile pozitive etc. De-a dreptul ironic, nu?
Oare Dumnezeu atunci când ne-a creat, ne-a dat tot ce aveam nevoie în afară de acestă vitamină ca să trebuiască noi să ucidem porci și vite ca să ne-o procurăm? Sau Dumnezeu şi-a pronunţat creaţia Lui ca fiind "foarte bună"?(Geneza 1:31)
Și într-adevăr în conditii de sănătate, corpul nostru isi produce singur vitamina B12 de care are nevoie, nu trebuie s-o suplimenteze.
Din păcate noi nu mai avem niște organisme care să funcționeze brici așa că e bine să consumăm alimente vegetale care conțin acestă vitamină genul: băuturile fermentate (borș, rejuvelac), alge de mare tipul spirulină (deși în privința asta nu sunt complet lămurită căci se pare că ar conține vitamina B12 analogă) polen, lăptișorul de matcă și pătrunjel.
Dr.Gillian-McKeith, în cartea sa Ești ceea ce mănânci afirmă că pătrunjelul conține cantități mari de vitamină B12 și aproape toate substanțele nutritrive pe care le cunoaștem. În plus este cel mai puternic antioxidant natural. Doza zilnica recomandata de vitamica C este de 40 mg iar 100 g de pătrunjel conţine 200 mg de vitamina C. Cu așa proprietăți eu aș încadra pătrunjelul la categoria superfoods.
Culmea e că anul acesta am redescoperit arawma pătrunjelului. Când eram mică aveam grijă ca să scot din mâncare orice firicel verde pe care îl întâlneam în calea mea. Pot zice că anul acesta am consumat mai mult pătrunjel decât până acum în viața mea. Și asta doar pentru că a început să îmi placa enorm de mult. Îl folosesc în smoothiuri, îl presar peste toate mâncărurile și mai nou fac si salată din el.

Rețeta aceasta este inspirată de la Olivia doar că nu am avut foi de varza așa că am pus un ardei:
  o legatură de pătrunjel
  jumătate cană de semințe de cânepă
  un castravete mai măricel
  un ardei
  2 roșii
  zeamă de la o  lămâie
  2 linguri de ulei de măsline
  un pic de sare himalaya

O parte din salată am servit-o  cu pâinici de hrișcă germinată și cu cealaltă parte am umplut un avocado.

 
Este o salată foarte sățioasă, delicioasă și gustoasă.
Pupici cu arawmă de pătrunjel!

9 comentarii:

  1. Apetisant, luminos, plin de viata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult draga Delia! Adevarul ca dupa o portie de salata de patrunjel chiar prinzi viata, te luminezi la fata si zambesti la lume!

    RăspundețiȘtergere
  3. niaaami! dar si mai niaaami par painicile din hrisca incoltita! Si eu vroiam sa prepar asa ceva. Tu cum le-ai facut?:)

    RăspundețiȘtergere
  4. fresh & healthy ;)
    Ia sa incerci si pesto din patrunjel. gasesti reteta la Andreea de la casarawz

    Vit B12 se produce in intestinul gros, asta daca avem un organism sanatos :)
    Fratele meu e vegetarian de 15 ani si n-a avut nevoie de carne sa-si ia B12-le.
    Foarte fain ai zis. felicitari. Indrazneste Alina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Servus draga Kinga!La noi painicile de hrisca sunt la loc de cinste. Reteta este adaptata dupa cea a Andreei de la casa rawz()caci dintre toate painicile facute pana acum astea ne plac cel mai mult. Combinatia de hrisca cu nuci braziliene e superba.Dar uite chiar o sa postez si reteta cum o fac eu. Mersi de idee!

    RăspundețiȘtergere
  6. Hey Sakura!Saru'mana de incurajari, de idei si ca mi-ai povestit de fratele tau!Ajuta foarte mult si experienta altora ca sa vezi ca se poate!Chiar o sa incerc si pesto de patrunjel pentru ca sunt un mare fan pesto. Toata vara am mancat pesto de busuioc si de rucola dar la patrunjel inca nu ma gandisem!Bun "pont" mi-ai dat!

    RăspundețiȘtergere
  7. ...ma intreb cum ar fi un pesto de busuioc, mie mi se pare extraordinar de puternica aroma busuiocului, si nu prea imi place busuiocul in mancare.
    Draga Alina, vad ca nu stai de loc, felicitari!
    Pozele sunt superbe iar subiectele postarilor tale sunt foarte interesanta. Cel despre nuca de cocos este chiar tare!!! Ma intreb daca nu se poate face din nuca de cocos cruda sau poate si din fulgii obisnuiti din comert? Eu de multa vreme "ravnesc" la un borcan unt din nuca de cocos dar pretul m-a facut sa tot aman achizitionarea lui. Aceasta varianta incercata de tine e super-ieftina.
    Dar sa revenim la patrunjel. Eu il ador! Il folosesc zilnic. Stiam despre beneficiile lui si nici o salata sau supa nu dispare din farfurie fara el. Eu personal nu mi-am facut niciodata probleme datorita vitaminelor. Stiu ca tot ceea ce vine din natura este complet. Daca insusi Isus Hristos a avut nevoie de 40 de zile de nemancat, adica de post, pentru a ajunge la starea in care sa poata muri si apoi invia, este clar ca puterea sau sanatatea noastra vine mai mult din interior spre exterior si mai putin invers.
    Te pup, esti deosebita!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce fain zici Angi. Omul nu traieste numai cu paine ci cu orice cuvant venit de la Dumnezeu. E clar ca viata noastra vine din interior dintr-o relatie corecta cu Cel ce ne-a creat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Doar o persoana frumoasa in interior reuseste sa vada frumusetea si in exterior si in cei din jurul ei. Sa stii Angi ca prezenta ta aici innobileaza aceasta "casa".Si ai descris atat de frumos calea de urmat: din interior spre exterior.Eu una mai am mult de muncit la partea interioara...
    Cat despre untul de cocos cred ca s-ar putea face si din cocos crud(am vazut ca untul de migdale se face din migdale crude)si din fulgii din comert.Singura diferenta e la textura, nu este asa de fina ca cel din comert,si poate si la culoare nu este atat de alb.
    Busuoicul verde l-am descoperit tot in acest an. Nu il pun in mancare doar fac pesto din el: frunze de busuioc cu pulpa ramasa de la laptele de migdale sau orice fel de nuci am la indemana, un pic de usturoi,zeama de lamaie si fulgi de drojdie inactiva.Am facut si un macerat din frunze de busuioc pe care le-am adaugat intr-o sticla de ulei de masline. Am lasat vreo 3 saptamani sa se imprieteneasca aromele si uleiul a prins un gust deosebit. L-am folosit cu mult succes la salatele verzi nemaifiind nevoie sa fac alte dressinguri.
    Iti multumesc inca o data pentru cuvintele frumoase.Mi-au mers la suflet!Te imbratisez si eu cu mult, mult drag!

    RăspundețiȘtergere