vineri, 11 noiembrie 2011

Odorizantele de casa si masina - "bombe" chimice

Acesta este o parte dintr-un articol in limba engleza găsit aici. .
Traducerea si adaptarea imi apartin.

Ce sunt odorizantele?
Orice produs chimic de interior care ajută la împrospătarea aerului din interiorul unei case, camere, mașina etc. Acestea pot fi sprayuri, plug-inuri, aerosoli, lumânari parfumate și chiar pietre parfumate.

Proprietarii de case sunt seduşi în mod inteligent prin publicitate să se asigure ca în majoritatea încăperilor din casă să folosească aceste "odorizante" ca să avem diverse mirosuri chimice în întreaga casă. Consumatorii creduli pot extinde această pasiune pentru parfumarea aerului prin instalarea de "odorizante" în maşinile lor Din cauza lacunelor şi favoritismul în ceea ce priveşte industria parfumurilor chimice, companiilor care comercializează aceste produse nu li se cere să listeze ingrediente produselor etichetate ca "de parfumat." [1]
În nici un fel, forma sau forma se poate ca deodorizantele chimice sau aerosolii care parfumează, propulsate de butan, propan sau alte toxine să creeze aer proaspăt într-un mediu interior. Aceste deodorante chimice nu fac altceva decât să mascheze alte mirosuri. Aceste produse nu fac absolut nimic pentru a îmbunătăţi calitatea aerului din interior, şi de fapt, pot contribui la o serie de boli de la dureri de cap, pulsul ridicat şi greaţă, pentru a menţiona doar câteva.
Rapoarte despre pericolele odorizantelor chimice  de abia încep să fiu auzite. Un recent articol MSN a declarat că a fi expus la aer "odorizant" chiar și mai putin de o dată pe săptămâna poate crește şansele de 71% de a dezvolta simptome de astm şi pot contribui la un risc crescut de o serie de boli pulmonare. [2] Articol afirmă în plus că "Un studiu din 2006 a arătat că persoanele cu un nivel ridicat  de 1.4 diclorbenzen în sânge  – substanță frecvent întâlnită în odorizante – au  mai multe şanse de a experimenta un declin al functiei pulmonare".
Un articol din  septembrie 2007 apărut în revista Time, "Cât împrosătează un odorizant" a raportat că Consiliului de Apărare al Resurselor Naturale (n.tr. NRDC – prescurtarea în engleză) a descoperit că cele mai multe produse chimice de"împrospătarea" aerului conţineau cantităţi variabile de substanţe numite ftalaţi . Pe lângă utilizarea de ftalati utilizați ca etanşanţi şi adezivi să  înmoaie materiale plastice, acestea sunt, de asemenea, folosite pentru a dizolva si transporta arome. Articolul din TIME  afirmă că "ftalati sunt frecvent întâlnite într-o varietate de produse, inclusiv produse cosmetice, vopsele, lac de unghii şi jucării pentru copii - si au fost mult timp în centrul unei controverse internaţionale despre  efectele asupra sănătăţii lor." [3]
 US Food and Drug Administration (FDA) nu are nici o lege cu privire la utilizarea de ftalati, nu cere etichetarea conţinutului de ftalati pe produse şi nu ia în considerare cantităţile pentru care oamenii sunt expuşi să fie dăunătoare, chiar dacă studii au sugerat faptul că  expunerea mare la anumite tipuri de ftalati poate cauza cancer, anomalii de dezvoltare şi de hormoni sexuali la sugari, şi poate afecta fertilitatea. [4]
Să ne uităm la ingredientele aşa-numitelor "odorizante":

Clean & Fresh.

Ingrediente: Acetonă (CAS # 67-64-1); în eter dietilenglicol monoetil (CAS # 111-90-0); Propan (CAS # 74-98-6); Parfum (CAS # N / A); şi C8- C9 Hidrocarburi Isoparafinice (CAS # 64742-48-9). Pe cutie este un adevertisment:
 "Inhalarea excesivă în zone limitate poate provoca dureri de cap sau ameţeli."

Pentru mai multe produse și ce conțin acestea aici.

Acetona -  care este unul din chimicalele folosite în cele mai multe dintre aceste produse – alături de Propan sunt clasificate ca fiind toxice pentru sistemul  cardiovasculare și pentru sânge, pentru sistemul gastro-intestinal, pentru ficat, și rinichi pentru sistemul nervos,  respirator și pentru piele.[5]
Butan este clasificat ca un neurotoxicant, ceea ce înseamnă că expunerea poate provoca efecte adverse asupra sistemului nervos central. [6]
Hidrocarburi alifatice şi Isoparafinice sunt clasificate ca fiind toxice. [8] De asemenea, deoarece acești compuși chimici sunt hidrocarburi care conţin numai hidrogen şi de carbon, acești compuși sufocă literalmente oxigenul din sange. [9]

Amintiţi-vă aceste lucruri data viitoare când inhalați „parfumul” de la unul dintre aceste produse chimice solide sau lichide de "împrospătarea" aerului.




Surse:
1.
www.ewg.org, 'Scented Secrets'
2. 'Air Fresheners: Are they bad for my Heath?' by Andrew Weil, M.D, 'Prevention,' October 2008,
http://health.msn.com/health-topics/cancer/articlepage.aspx?cp-documentid=100216588&GT1=31024
www.scorecard.org, Acetone
3. TIME,
24 September 2007, 'How "Fresh" is Air Freshener?"
http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1664954,00.html
4. Ibid
5.
www.scorecard.org, Propane
6.
www.spectrumchemical.com, Acetone MSDS
7.
www.petroferm.com, MSDS; www.nationaldiagnostics.com, MSDS
8.
www.books.google.com 'Hazardous Materials & Waste Management,' Nicholas P. Cheremisinoff, p. 138
9.
www.scorecard.org, isopropanol

7 comentarii:

  1. Excelenta postarea ta, sper din toata inima sa reusesti sa convingi multe persoane cu ea.
    Eram si eu nu cu mult timp in urma o mare a fana a tot ce insemna produs cosmetic. Sigur ca si odorizantele de casa isi aveau locul lor bine meritat. Acum lista s-a scurtat atat de mult incat singurele produse de curatare si improspatare au ramas bicarbonatul de sodiu,otetul, nucile de sapun, uleiurile esentiale si nu in ultimul rand tamaia, cu care imi "afum" casa in zilele de sarbatoare.
    Ce mult s-a simplificat viata mea in ultimul timp!
    Te imbratisez cu drag, Angy

    RăspundețiȘtergere
  2. Ia sa-mi spui tu mie unde este articolul cu sssst.. silence?
    L-am citit dar a disparut intre timp ...
    Referitor la odorizante aceeasi parere o am si eu. la fel si ptr parfumuri, lumanari parfumate, produse de curatat... biahhh
    M-a dus odata cineva cu masina drum lung, vreo 200 km. Si eu si copiii abia am suportat mirosul chestiei atarnate la oglinda. I-as fi facut cu drag cadou un saculet handmade frumos mirositor dar era asa de hotarat ca ala e cel mai bun odorizant ca am renuntat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acelasi lucru Angi sa stii ca mi s-a intamplat si mie! Asta pana cand am inceput sa VAD...ca eu asa consider ca parca de cand am inceput sa consum hrana vie parca mi s-a luat un val de pe ochi si am inceput sa fiu constienta ca de fapt multe din tot ceea ce cumparam inainte de fapt chiar nu aveam nevoie si in plus ma "otraveam" singura cu toate chimicalele din comert. Si eu folosesc la fel bicarbonat, otet, nuci de sapun si uleiuri esentiale :). Te pup tare tare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ai venit Ludmila!Ma bucur ca cineva a sesizat diparitia articolului.Credeam ca va trece neobservat!Dar se pare ca m-am inselat...e adevarat ca l-am retras fiindca tine de interiorul meu este un teren foarte sensibil si intim in acelasi timp. Dar sper incetul cu incetul sa trec peste aceasta "timidete" a mea si sa ma deschid.
    Ce ma bucur ca povestesti de saculete handmade. Asta vara mi-am umplut dulapurile cu saculete in care am pus flori de lavanda, menta, petale de trandafiri si pe ici-colea cate un sapun hand-made facut de mine:)Am pus si in masina in locul scrumierei flori de lavanda. Sa ma zic de costuri...totul gratis, natural si cu efecte benefice asupra sanatatii mele...

    RăspundețiȘtergere
  5. Alina mea scumpa sunt sakura, mai sus m-am conectat cu un cont diferit ca nustiu dece nu mergea pe contul meu de blogspot.
    Ahhha. deci tu faci si sapun. ete na, asta n-am stiut :)
    Mi-a placut tare mult articolul. l-am citit de cum a aparut la mine in lista de lecturi. da' n-am apucat sa comentez... si cand ma gandesc cate cuvinte aveam sa spun... iesea un comentariu cat o postare ;)
    Dar nu-i bai. fa-o in ritmul tau. vreau doar sa spun ca mi-ai luat articolul din gura, ca si eu aveam de gand sa scriu ceva pe aceeasi tema, dar la mine e aglomerare si recunosc ca nici nu excelez la organizare ;) dar peste ceva timp o sa recuperez toate postarile care se plimba in capul meu si de-abia asteapta sa iasa :))
    Pana atunci, sssst, fa liniste, si asculta vocea Celui ce vrea sa-ti spuna lucruri mult mai placute decat iti spun eu :)
    Te imbratisez, minuneo.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ioi tare mult mi-ar fi placut sa iti citesc comentariul si cu cat era mai lung cu atat mai bine.Ma bucur sa descopar oameni care au aceleasi simtiri ca si mine si de abia astept sa iti faci timp si sa scrii si pe blog de tema asta.
    Stiu cum e cu postarile ca si mie imi vin atatea idei si as vrea sa scriu si nu stiu cu ce sa incep iar cand ajung in fata calculatorului parca am un blank si nu stiu cum sa incep.
    Sper la urmatoarea tura de sapun cand am sa fac, sa apuc si sa povestesc aici despre cum il prepar. Imi place mult sa imi fac propriul meu sapun,sa ma joc cu culorile si cu arawmele:)Te pup draga mea Sakura!

    RăspundețiȘtergere
  7. A refuza produsele chimicale ,precum si a trece la o alimentatie raw vegana sau vegetariana trebuie sa aibe motivatia de:respet pentru drepturile animalelor,prin cultivarea compasiunii,milei si iubirii in mod egal si fata de animale.Exista o singura inima un singur suflet,speciile difera ca aspect si mod de viata.Omul alb a luat drepturile celor de culoara facand sclavi din ei,batandu-i,sau chiar omorandu-i pentru ca sa crezut "superior".Acelasi mentalitate exista si fata de animale de acea este cruzime si crima fata de ele.Asta se numeste:specisism si egocentrism.Asa si aici la aceste produse ca si la produse cosmetice:sunt torturate mii de animale,li se picura produse in ochi si pe piele lasand rani ,toate ca omul sa isi satisfaca pofta sadica si sa isi urmareasca proprile interese spre suferinta altora.
    Eu sunt vegetarian de 4 ani si o vreme am fost vegan acum mai mananc oua de tara si miere.Idea e sa nu fac rau voit altor fiinte si sa traiesc sanatos in armonie cu natura.Cat priveste hrana raw eu ma straduiesc cat posibil sa consum cat mai multe cruditati,deoarece pe langa sanatate exista este o alimentatie naturala.

    RăspundețiȘtergere