duminică, 30 octombrie 2011

Unt de cocos–făcut în casă


Nici eu nu credeam ca din niste fulgi de cocos să poți face unt de cocos…and boy how was I wrong! Uite că se poate. Priveam incredula pe rawmazing și mă minunam (sau mai bine zis rawmazing-am) singură ce bine arăta unul de cocos făcut  doar cu un robot de bucătărie și niște fulgi de cocos. Așa ca ce mai tura vura, mi-am zis  nu strică să încerc. Prin fundul dulapului zăcea o punguță de fulgi de cocos, și aia pe jumătate. ”Sunt cam puțini” mi-am zis dar eram totuși curioasă să văd dacă acești fulgi pot suferi vreo oareșicare transformare. I-am luat, i-am aruncat în robotul de bucătărie cu lama în S (nu am un robot performant, e unul normal) și i-am dat să meargă. După vreo 2 minute ceva începea să se închege și deja trebuia să opresc robotul și să tot curăț marginile ca să le adun în centrul robotului să  poată prinde lama. Totuși, fiind cantitate puțină de fulgi (cam 120g) robotul nu mai făcea față căci imediat conținutul se lipea de margine. Așa că am transferat repede totul într-o caserolă de plastic, am scos mixerul vertical (cel cu mâner) și am continuat operațiunea preț de înca vreo 15 minute. Cu fiecare minut care trecea totul devenea mai lichid si vedeam cum uleiurile din fulgi încep să iasă ”la suprafață”.

Rezultatul a fost peste măsura așteptărilor. Deși textura nu este la fel de fină ca cea untului de cocos din comerț, mirosul este la fel dacă nu și mai puternic decât multe din unturile de cocos din comerț (avusesem unul de la Rapunzel care nu mirosea deloc a cocos).


În plus se economisește o caruță de bani…nu chiar o căruță dar o sumă considerabilă. Făcând două calcule: pe punga de fulgi de cocos convenționali  plătisem 4 lei (cumpărată de la magazinul rawz), am folosit mai puțin de jumătate și rezultatul final de unt de cocos a fost aprox.125g. Deci cu 2 lei am făcut 125 g unt cocos. (un borcan de unt de cocos, bio ce-i drept, de 500 g costa de la 60 ron în sus). Hmm...cum vi se pare?
Și ia priviți ce frumos s-a întărit cât timp am stat și am „povestit” cu voi despre micul experiment:

De abia aștept să îl folosesc la prăjiturele și la biscuiți raw.
Pupici arawmati!





30 de comentarii:

  1. Wow! Chiar arata amazing!!! Good idea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa mi s-a parut si mie! Ideea dupa cum bine vezi e preluata. Eu eram doar curioasa sa vad daca intr-adevar iese. Si a iesit:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da da. Asta da unt de cocos.
    si eu stau cu punga de fulgi in camara... nu i-am folosit decat la lapte de cocos. zeama o beam, fulgii la bomboane :)
    "i-am aruncat în robotul de bucătărie cu lama în S" -nu e vorba despre blender?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca se poate incerca si cu blenderul obisnuit. Eu am inceput operatiunea in robotul de bucatarie si am continuat-o cu un blender vertical pentru ca aveam cantiate mica de fulgi si se lipeau de marginile robotului. Ideea e ca merge cu orice aparat ai important e sa "bati" fulgii pana incepe sa iasa untul din ei :). Profit de ocazie ca sa iti multumesc si de "vizitele" tale. Nici nu stii cat de mult conteaza pentru mine ca sa pot merge mai departe cu acest blog. O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ba stiu ce mult conteaza. si eu am trecut pe acolo. de fapt inca trec :)
    avem nevoie de feedback de la cei ce ne citesc ca sa fim incurajati sa mergem mai departe.
    Uite asa incet incet prinzi aripi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Asa e!Si eu simt din plin ca prind aripi alaturi de cei pe care ii citesc si care au inclus hrana vie in viata lor. Si de asta cred si acest blog, ca sa impartasesc mica mea experienta mea dar mai mult ca sa fiu imbogatita cu experienta, trairile celorlalti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am incercat sa fac unt din nuca proaspata ... Dupa 20 de minute in robot, am obtinut o pasta apoasa, grunjoasa si fierbinte. In filmuletele pe care le-am vazut pe net foloseau fulgi de cocos bio, nedeshidratati, neindulciti. In orasul meu gasesc doar cocos razuit, uscat. Cred ca o sa incerc si varianta cu fulgi ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu nuca de cocos proaspat chiar nu m-am gandit daca ar merge...intr-adevar reteta e cu fulgi uscati...eu o singura data mi-am facut fulgii uscatii adica mi-am facut lapte din nuca proaspata si pulpa ramasa am pus-o in deshidrator ...insa din comoditate prefer sa cumpar fulgii de-a gata. Sper sa iti varianta cu fulgi!

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar ieri am fost la plafar si am intrebat de untul de cocos,costa 49 ron -300 gr. A cazut la fix acest post. O sa incerc chiar azi,revin cu un comment.Sper sa iasaaaa,eu il vreau pentru a-l folosi pe post de crema de corp. Ar fi ok? mersi

    RăspundețiȘtergere
  10. am inceput sa il fac,insa blenderul meu se incinge foarte rau.... nu stiu daca voi reusi . Ma tot opresc si dupaia incep iar..:(

    RăspundețiȘtergere
  11. tot incerc si se incinge blenderul,nu am mixer,ce sa facccc?:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu cred ca merge pe post de crema de corp ca nu este destul de fin... ar merge ca scrub in schimb. eu nu am folosit blender ci doar robotul acela cu lama in forma de S si mixerul cu maner vertical. Cu blenderul chiar nu am incercat asa ca nu ma pot pronunta.

      Ștergere
    2. Merge si crema de corp sau fata, facut direct din nuca de cocos, tehnologia usor schimbata. Se scoate miezul, se curata de 'pielita' maronie cu un cutit. Miezul obtinut se inmoaie cateva minute in apa usor calduta( max 40 grade). Dupa care se introduce in robotul de facut suc de fructe-legume.Vor rezulta 2 produse: suc/ unt de cocos si fulgi. Untul are initial textura/ culoare/ vascozitate de smantana. Se raceste la temp camerei dupa care se pune la frigider pentru intarire. In functie de frigider se mentine proaspat de la 2 zile in sus. Procedeul poate continua inca de 2-3 ori cu fulgii( fulgii se moaie putin cu apa calduta si se dau inca o data prin robot).Zeama care rezulta este unt de cocos cu apa. Se foloseste un alt recipient decat tura 1. Se lasa la separat/ decantat 2-3 ore la temperatura camerei, se pune la frigider si a doua zi se culege untul intarit de pe suprafata apei. Mai multa munca( sparge nuca, curata miez, curata pielita, etc) - mai multa satisfactie. Costuri/ calitate/ randament - super. Crema - aproape perfecta, in nici un caz scrub :) Spor!

      Ștergere
  12. Trebuie sa mearga robotul macar 15 minute pana incep sa iasa uleiurile din fulgi la suprafata.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna idee!Vreau sa incerc si eu pentru ca chiar am o unga de fulgi de cocos pe acasa.
    Sper sa nu dureze asa mult.

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari si multumim de sfat. O sa incerc si eu

    RăspundețiȘtergere
  15. deci se pune si un pic de apa?

    RăspundețiȘtergere
  16. Felicitari! Arata delicios ! Am o intrebare, cati W are robotul tau ?

    RăspundețiȘtergere
  17. Stii ce nu inteleg eu? Cu ce se pun fulgii de cocos in mixer/blender, cu ce se amesteca?
    Doar ei singuri? fara apa? plsssss, poti sa imi spui, ca imi trb si mie disperat de mult unt de cocos, si ma gand sa cumpar si sa fac unt!
    Multu'' din suflet!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fara apa, aveti rabdare si mixati, se transforma intr-o pasta moale care devine unt

      Ștergere
  18. deci nu mai exista nimeni pe acest BLOg sa imi rasp. si mie?
    Uffffffffffffffffffff, caci chiar nu stiu unde am gresit ieri de am ''stricat 268g fulgi cocos'' cu toate ca m-am uitat peste tot despre toate indic., in fine, pacat.................

    RăspundețiȘtergere
  19. cel mai bine folositi nuca cocos cu sucul din interiorul ei si putina apa astfel incat sa poata sa se amestece continutul. nuca o curatati de pielita maro
    se amesteca in robotul cu lama in forma de S dupa care se poate incerca si cu blenderul de mana. acestea trebuie sa fie insa de putere cat mai mare.
    eu am robot Philips 1000KW dar ar fi nevoie si de mai multa putere...
    cu fulgi am incercat dar merge mai greu decat cu nuca de cocos... evident ca trebuie pusa putina apa.
    ramane si o textura in unt, nu e ca untul din magazin... dar la gust e foarte bun.

    RăspundețiȘtergere

  20. Cautam colaboratori in cel mai cautat
    > program! Cautam urgent colaboratori pentru
    > activitate part-time. Acesta este cel mai solicitat program
    > de castiguri suplimentare la ora actuala, asa cum puteti
    > observa si din multitudinea de anunturi. Oferim imediat
    > contract de comision si instruire gratuita. Asiguram si
    > indrumare pe tot parcursul activitatii. Cereti acum detalii
    > la adresa de email:
    > ninamerlusca60@gmail.com



    RăspundețiȘtergere
  21. https://www.youtube.com/watch?v=-OFQ567ETUs

    RăspundețiȘtergere
  22. Draga mea, m-ai facut curioasa cu untul asta de cocos, te rog sa-mi spui care ustensila ai folosit de la mixerul vertical cel sub forma de tel sau cel cu care pasezi, ca maner au amandoua :) Si este vreo deosebire intre uleiulde cocos si untul de cocos, intreb pentru ca prin magazine eu nu am vazut decat ulei de cocos, unt de cocos ( pe etichete)nu am vazut niciodata, sau este unul si acelasi?? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere