vineri, 28 octombrie 2011

Apă de trandafiri - tonic facial natural


După cum bine vedeți sunt fascinata de trandafiri. Recunosc că fac parte din florile mele preferate și asta mai ales pentru parfumul lor înmiresmat. Vorbesc de trandafirii de grădină, nicidecum despre cei produși în sere și aduși din Olanda sau alte țări.
În urmă cu mai bine de un an și jumătate îmi comdandasem pentru prima data apă de trandafiri de aici. Tot de aici îmi comdandasem pentru prima dată și nucile de săpun și piatra de alun care o folosesc pe post de deodorant.  Revenind însă la apa de trandafiri. Singura problema a fost ca mi-a plăcut atăt de mult încât atunci când mi se terminase sticluța, mai vroiam. Doar că mi se părea cam scumpă.  Așa că mi-am suflecat mânecile și m-am gândit să mi-o pregătesc singura. Că doar cât de greu o fi? Ei bine, nu a fost așa de greu. Ba chiar foarte ușor. Și atât de mulțumită am fost de rezultat că de atunci tot îmi  tot fac și de fiecare dată când mi se termina sticluța o umplu din nou.
Așadar să purcedem la procesul tehnologic:
Avem nevoie în primul rând de :
- petale de trandafir de grădină. (Eu am pus cam 2 -3 mâini pline cât să ajungă la nivelul căramidei din centrul oalei)
- apă de ploaie (tura asta nu am avut așa că am pus apă demineralizată sau distilată)
- cuburi de gheață
  1. În centrul unei oale mari se așează o cărămidă termorezistentă. Se pun petalele de trandafir în jurul cărămizii, îndeajuns de multe încăt sa ajungă la partea superioara a caramidei dar să nu treacă de aceasta.
  2. Se toarnă apa cât să acopere petalele.
  3. se pune oala pe foc iar când începe apa să dea în clocot, se micșorează flacăra la minim, se așeaza un bol de sticla sau lut pe cărămidă.
  4. se întoarce capacul invers ca să susțină cubul de gheață (este nevoie de multă gheață. Eu am pus vreo 3-4 caserole de plastic cu apă la înghețat ca să nu mă complic prea mult cu tăvițele speciale pentru cuburile de gheață)
Și acum are loc fenomenul chimic. În timp ce fierbe apa, aburii se ridică însă fiind gheața deasupra se condenseaza pe capacul oalei iar picaturile de pe interiorul capacului se aduna în vasul pus pe cărămidă.
La prima vedere poate părea că e un procedeu laborios dar odată învățat devine chiar floare la ureche.
 Iese cam 800 ml apă de trandafiri. Eu o pun la frigider în borcan de sticlă și reumplu de fiecare dată când mi se termină recipientul în care era prima mea apă de tranafiri cumpărată. După cum bine se poate observa în poză sticluța este destul de uzată. 
Și sa vă povestesc  și de minunatele proprietăți ale aceste ape arawmate.
    Apa de trandafiri este recomandată pentru toate tipurile de ten fiind un puternic astringent, tonifiant, antirid sau antiîmbătrânire  și calmant pentru pielea sensibilă.
    În plus tenul vostru va mirosi a trandafiri. Și ce plăcut este ca atunci când cineva drag te strânge în brațe să îți șoptească : “Ce frumos miroși a trandafiri!

8 comentarii:

  1. E super reteta ta!
    Si eu foloseam intr-un timp apa asta, imi curata foarte bine tenul. Dar la fel ca tine ma gandeam si eu cum as putea sa mi-o fac singura dar nu am gasit nicaieri o reteta(sau nu am cautat eu deajuns). Iti multumesc pentru ea, mai am cativa trandafiri in gradina si zilele urmatoare dau fuga sa mi-o fac.
    Si felicitari pentru tot, esti foarte originala!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc mult de tot draga Angi.Nici nu stii cat de mult inseamna mai ales ca vin si din partea ta. Si eu am multe de invatat de la tine si ma bucur ca ne-a scos Dumnezeu una in calea celeilalte chiar si asa virtual.O zi cu multa voiosie si energie sa ai pentru tot ce ti-ai propus sa faci azi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Hiiii Alina. cam la celasi lucru ne-am gandit amandoua. doar ca eu fac apa de busuioc si nu fac cu caramida dar aceeasi tehnologie. Tu ai gradina, deci stai la casa?
    Apa de trandafiri sau hidrolatul de trandafiri mai corect spus e foarte benefica mai ales asa cum o folosesti tu in sticla cu fas.
    Caramida are doar rolul de a sustine bolul de sticla?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur sa aud ca gandim la fel! Uite ca la apa de busuoic nu m-am gandit dar ma gandeam sa incerc cu lavanda si rozmarin.Rozmarin inca se ma gaseste, lavanda i-a trecut sezonul. Cred ca ar iesi o minunatie! Mi-ar placea sa stau la casa dar din pacate stau la bloc dar "fur" trandafiri din gradinile oamenilor:).Ei, nu chiar din gradini dar din natura pe unde mai gasesc cate o tufa uitata...Si da caramida doar sustine bolul.

    RăspundețiȘtergere
  5. multam fain si de pontul cu rozmarin. chiar vreau si de rozmarin. sper ca mama mea cand vine la mine sa imi aduca cele 2 buchete de lavanda uscata uitate la ea de asta vara..

    RăspundețiȘtergere
  6. Cam cata apa ai pus in oala? 1 litru? mai mult?
    oare merge si cu petale uscate?
    Iasmina

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine ai venit Iasmina!By the way, ce nume frumos ai!Sigur merge si cu petale uscate. Eu chiar imi uscasem toamna trecuta niste petale doar ca erau putine si nu am mai incercat. Dar nu vad de ce nu ar iesi.Cat despre apa cred ca a intrat cam un litru.Nu am masurat pentru ca am pus la ochi cat sa acopere petalele dar m-am dus acuma sa ma uit cata apa mai era in bidon caci cumparasem un bidon de 5 litri apa distilata si este mai putin de un sfert consumat deci da as zice un litru, un litru si 2oo ml maxim.Daca mai ai nelamuriri sunt la dispozitia ta. Chiar te rog sa imi dai de stire daca vei incerca sa faci!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Alina, ma intreb daca apa de trandafiri din sticluta o tii tot in frigider, la fel ca si borcanul.... sau daca ii pui ceva conservant?
    Estera

    RăspundețiȘtergere