sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Branza semi-raw din caju


La ultima mea postare promisesem reteta de la aceasta minunata branza care nici nu zici ca nu ar fi o telemea de vaca. Reteta este luata din cartea  The Ultimate Uncheese Cookbook by Jo Stepaniak si avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

1 1/2  cana de apa
5 lingurite fulgi de agar-agar sau 1 1/2 lingurite pudra de agar-agar
(eu am folosit pudra ca asta aveam in casa. agar-agar este o alga care se gaseste la plafar si fiarta cu apa devine o gelatina)
1/2 cup caju lasata in apa cel putin 2-3 ore
1/4 cup fulgi de drojdie inactiva
3 linguri suc de lamaie
2 linguri de tahini (eu nu am avut asa ca am pus seminte de susan rasnite)
2 lingurite mustar
1/4 lingurita sare
1/2 lingurita pudra de usutroi
1 lingura fulgi de ceapa uscata (eu nu am avut)
1/4 linguria seminte de marar rasnite la rasnita de cafea


Cum procedam:

1. Intr-un blender adaugam nucile caju, drojdia, sucul de lamaie, tahini, sarea, mustarul, pudra de ceapa si de usutroi.
2. Apa o punem la fiert si cand incepe sa fiarba  adaugam treptat pudra de agar-agar si lasam la foc mic timp de 5 minute pana se dizolva, amestecand continuu. Apoi adaugam incetul cu incetul compozita in blender peste toate ingredientele mentionate in prima faza si pornim blenderul. Din cauza ca se va aduna compozitia pe marginea blenderului va trebui din cand in cand sa il mai oprim si sa curatam marginile si apoi sa pornim din nou pana iese o compozitie cremoasa.
Se pune apoi intr-o caserola, tava (ce are fiecare) si de da la frigider pana cand compozitia s-a intarit. Apoi o scoatem din caserola si o taiem cum vrem noi. Se poate da inclusiv pe razatoare.
Pentru cine are chef de joaca se pot face mici gaurele cu ajutorul unui pai mai mare (eu nu aveam) asa ca mi-am pus  mintea la contributie ce as putea folosi si mi-a venit in minte perioada copilariei cand pregateam  apa cu sapun si apoi cu ajutorul unui pix faceam baloane. Asa ca am luat repede un pix, l-am desfiletat, l-am spalat si am purces la gaurit.
Desi poate parea putina compozitie sa stiti ca iese destul de mult si te satura si foarte repede. Se pastreaza la frigider cam 5-7 zile.


Spor la "branzuit" si "gaurit" !


2 comentarii:

  1. Mersi mult Ramona dar nici pe departe nu se compara cu bunatatile preparate de tine:) Eu inca mai am de invatat si in ultima vreme ce-i drept prefer chestiile sa fie cat mai simple. Cred ca urmez exact pasii mutlor persoane devenite raw-vegan: prima data esti incantat de retele minunate care le poti face apoi incetul cu incetul incepe sa te incante mai mult un fruct simplu decat vreun desert raw.

    RăspundețiȘtergere