Iarna trecută făceam primele mele pâinici din hrișcă încolțită. De cum am văzut rețeta la Andreea Lazarescu am zis că musai trebuie să le incerc. Atunci eram într-o căutare de rețete de crakerși și pâinici. Prima data le-am încercat pe cele de in care nu mi s-au părut prea grozave, erau fără gust și doream ceva care să aducă cu gustul de pâine cu care fusesem obișnuită de peste 28 de ani. Și rețeta Andreei mi-a surâs. Dar până să mă bucur cu adevărat de aceste pâinici a mai trecut un timp. De ce? Pentru că atunci când le-am făcut prima data au fost un dezastru. Erau foarte amare și nu știam unde am greșit. Germinasem hrișca în borcan de sticla, o uscasem în deshidrator, respectasem ingredientele, și totuși….Dar eu în marea mea mândrie că am făcut pâinici m-am apucat să dau și la alții care la fel au strâmbat din nas și le-a aruncat în final.
După puțin timp am văzut că și Corina folosise rețeta să facă aluat de pizza. Musai trebuia să încerc și eu din nou și de data asta a ieșit neașteptat de bine. Atât de bine că am rămas fidelă și săptămânal o prepar.
Unde greșisem prima data? La partea cu germinatul. Hrișca după ce stă în apă devine foarte cleioasă și trebuie clătită cu apă mai des. În plus nu trebuie pusă în borcan, ci mult mai bine e daca o punem într-o strecurătoare mai mare (eu am folosit una de paste).
În mare folosesc rețeta Andreei și asta pentru că îmi place mult combinația de hrișcă cu nuci braziliene. Dar am modificat-o un pic pentru că nu mă omor prea tare după chimen așa că l-am înlocuit cu unul din condimentul meu preferat: rozmarinul.
Așadar rețeta:
500 grame hrișcă hidratata și germinată
250 grame nuci braziliene - hidratate pret de 3-6 ore
2-3 linguri sare de Himalaya
4 linguri rozmarin uscat dat prin râșnița de cafea
3-4 căpățâne de usturoi
apă cât cuprinde (la mine intră cam 2-3 căni de apă)
Plăsmuire:
Hrișca se adaugă în robotul cu lamă S (merge și în blender) cu apa si se lăsăm să meargă robotul până ce obținem o textura cremoasă; punem hrișca într-un bol și repetam operatiunea în robot/blender cu nucile braziliene; Le punem apoi și pe ele în bol împreuna cu hrișca apoi adăugam restul ingredientelor. Întindem o foaie mare pe tava deshidratorului și le tăiem cum ne place, fie sub forma de triunghi sau dreptunghi. Apoi le lăsăm la uscat 12-16 ore la 40-41 grade Celsius in deshidrator.
Se pot servi cu salata de patrunjel, cu guacamole etc. Eu tura asta le-am servit cu o branza "elevetiana" din caju semi-raw, cu rosii si masline.
Am uitat sa povestesc despre proprietatile minunate pe care le are hrișca și despre care Simona a scris foarte frumos aici.