sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Branza semi-raw din caju


La ultima mea postare promisesem reteta de la aceasta minunata branza care nici nu zici ca nu ar fi o telemea de vaca. Reteta este luata din cartea  The Ultimate Uncheese Cookbook by Jo Stepaniak si avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

1 1/2  cana de apa
5 lingurite fulgi de agar-agar sau 1 1/2 lingurite pudra de agar-agar
(eu am folosit pudra ca asta aveam in casa. agar-agar este o alga care se gaseste la plafar si fiarta cu apa devine o gelatina)
1/2 cup caju lasata in apa cel putin 2-3 ore
1/4 cup fulgi de drojdie inactiva
3 linguri suc de lamaie
2 linguri de tahini (eu nu am avut asa ca am pus seminte de susan rasnite)
2 lingurite mustar
1/4 lingurita sare
1/2 lingurita pudra de usutroi
1 lingura fulgi de ceapa uscata (eu nu am avut)
1/4 linguria seminte de marar rasnite la rasnita de cafea


Cum procedam:

1. Intr-un blender adaugam nucile caju, drojdia, sucul de lamaie, tahini, sarea, mustarul, pudra de ceapa si de usutroi.
2. Apa o punem la fiert si cand incepe sa fiarba  adaugam treptat pudra de agar-agar si lasam la foc mic timp de 5 minute pana se dizolva, amestecand continuu. Apoi adaugam incetul cu incetul compozita in blender peste toate ingredientele mentionate in prima faza si pornim blenderul. Din cauza ca se va aduna compozitia pe marginea blenderului va trebui din cand in cand sa il mai oprim si sa curatam marginile si apoi sa pornim din nou pana iese o compozitie cremoasa.
Se pune apoi intr-o caserola, tava (ce are fiecare) si de da la frigider pana cand compozitia s-a intarit. Apoi o scoatem din caserola si o taiem cum vrem noi. Se poate da inclusiv pe razatoare.
Pentru cine are chef de joaca se pot face mici gaurele cu ajutorul unui pai mai mare (eu nu aveam) asa ca mi-am pus  mintea la contributie ce as putea folosi si mi-a venit in minte perioada copilariei cand pregateam  apa cu sapun si apoi cu ajutorul unui pix faceam baloane. Asa ca am luat repede un pix, l-am desfiletat, l-am spalat si am purces la gaurit.
Desi poate parea putina compozitie sa stiti ca iese destul de mult si te satura si foarte repede. Se pastreaza la frigider cam 5-7 zile.


Spor la "branzuit" si "gaurit" !


Revenire

Dragul meu mic blog
Imi pare rau ca te-am neglijat pana acum…

A trecut ceva timp...un timp de liniste, de regasire dar si  de cautare.
Un timp de liniste pentru ca am stat mai putin la calculator, asa am avut mai mult timp pentru mine sa citesc (acum recitesc Fratii Karamazov- Dostoievski), sa ma rog, sa meditez.
Un timp de regasire pentru ca uitasem cat de bine e cand ai o relatie constanta cu Dumnezeu, cand in fiecare zi imi suna cate un rand dintr-un psalm citit de dimineata si cum simt ca nu sunt nicodata singura, ca sunt inconjurata de atata iubire si ca doar micile mele preocupari ma impiedica sa fiu constienta de asta.
Un timp de cautare pentru ca tot timpul mai am de invatat, de schimbat, de adaptat. Imi vine in minte o povestioara a lui Tony DeMello despre intelepciune:

Maestru era incantat atunci cand oamenii isi recunosteau cu modestie propria ignoranta.
"Intelepciunea are tendinta sa creasca direct proportional cu recunoasterea propriei ignorante, a afirmat el."
Rugat sa ofere mai multe explicatii, el a adaugat:
"Atunci cand veti ajunge sa intelegeti ca nu sunteti la fel de intelepti astazi pe cat credeati ieri, veti fi deja mai intelepti".

Legat de dieta mea, iarna aceasta am mai facut mici schimbari, in sensul ca am introdus mai multa mancare gatita vegana decat pana acum si nu imi pare rau. Ma simt bine si cu siguranta cand va veni primavara voi introduce din nou cat mai multe frunze verzi si salate. Deja visez la o salata cu leurda, cu untisor...
Am fost pe punctul de a abandona blogul pentru ca stateam asa de bine cu mine dar ceva in mine imi zicea ca trebuie sa impartasesc cu ceilalalti ceea ce simt, ca bucuria va fi si mai mare daca ma voi deschide in fata celorlalti.
Pentru ca nu am apucat pana acum, as dori sa va urez un an nou in care sa gasiti ceea ce cautati, sa ajungeti sa va hraniti cat mai sanatos si sa va bucurati de lucrurile mici din viata!